Régió

Az épületet Királyfalvi Roth Tamás és felesége, Wattay Borbála építtették a 18. század közepén, majd házasság útján került előbb a Teleki- majd a Dégenfeld-család birtokába.

Akár autóval akár kerékpárral kellemes kirándulási cél Szécsény városa, amely bővelkedik látnivalókban: a barokk stílusú ferences templom és rendház, illetve az egykori Forgách-kastély (ma Kubinyi Ferenc Múzeum) mellett a város egyedülálló érdekessége a 18.

A pásztói strandfürdő a környék egyetlen meleg vizű strandja. Két nyitott medencéje van, amelyeket a strandtól 500 méterre levő, 426 méter talpmélységű termálkút táplál. A víz hőmérséklete a kút kifolyásánál 33 Celsius-fok.

Nógrád megyében, Ipolytarnóc községtől keleti irányban mintegy 2 km-re helyezkedik el a „palóc Pompeji”. A dombsági jellegű tájat szabdaló vízmosások feltárásaiban mintegy 20 millió évvel ezelőtt élt élőlények maradványai őrződtek meg különösen nagy gazdagságban.

A várat a tatárjárás után a Kacsics nemzetség kezdte építtetni a falu melletti szikla tetejére a 13. század közepén. Első említése Castrum Hollokew néven egy 1310-ben kelt oklevélben olvasható. Az évszázadok során többször bővítették, végleges formája a 16.

A hollókői ófalut 1987-ben vette fel az UNESCO a kulturális és természeti világörökség listájára. A régi falu házai az 1909-es tűzvészben teljesen megsemmisültek.

Gyöngyöspata a Mátra délnyugati lábánál, Gyöngyöstől 11 kilométerre fekszik. A település legfőbb látványossága a 12. században épült és az idők során folyamatosan bővített Kisboldogasszony-templom, amely a magyar gótikus építészet kiemelkedő alkotása. Legfontosabb mecénása a 14.

A Mátra Múzeum gyűjteményei, kiállításai két épületben látogathatók. Az egykori Orczy kastélyban vadászattörténeti, helytörténeti, ásványtani és őslénytani állandó kiállítások láthatók.

Bér község fő nevezetességei a világviszonylatban is ritka kifejlődésű andezitoszlopok. A faluból turistaút vezet a helyszínre.